آموزشی

ساعت نجومی

ساعت نجومی چیست؟ کاربرد آن

در دنیای امروزی برای کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در هزینه ها، از راه های مختلفی باید استفاده کرد. یکی از این راه ها استفاده از ساعت های نجومی است. ساعت های نجومی یکی از انواع ساعت های فرمان هستند اما عملکرد و تنظیمات آن ها با سایر انواع ساعت های فرمان متفاوت است. ما در این مطلب می خواهیم در مورد ساعت های نجومی و ویژگی های آن ها، مزایا و معایب استفاده از این ساعت ها صحبت کنیم. پس تا پایان همراه ما باشید.

ساعت نجومی چیست؟

برای کنترل و برنامه ریزی نحوه و زمان استفاده از وسایل برقی، استفاده از برخی تجهیزات الزامی است. یکی از این تجهیزات، ساعت های نجومی می باشند. ساعت های نجومی وسایلی هستند که می توانند با استفاده از موقعیت جغرافیایی محل مورد نظر و یا زمان طلوع و غروب خورشید تنظیم شوند. ساعت های نجومی بر اساس اطلاعات مرتبط با نجوم کار می کنند.

معمولا محل قرار گیری این نوع از ساعت ها، در داخل تابلو برق بوده و به همین دلیل از آسیب های مختلف محیطی در امان هستند. از این ساعت ها بیشتر برای کنترل روشنایی ها استفاده می کنند. به عنوان مثال خاموش و روشن شدن لامپ های موجود در جاده ها و معابر شهری یا بین شهری. با استفاده از این ساعت ها نیاز به نیروی انسانی کمتر شده و در مصرف برق صرفه جویی خواهد شد.

جالب است بدانید ساعت های نجومی نیازی به روشنایی روز یا تاریکی شب ندارند. این ساعت ها با دریافت اطلاعات لازم، زمان طلوع و غروب خورشید را محاسبه می کنند و با این محاسبه زمان قطع و وصل جریان برق را تعیین خواهند کرد. اطلاعات داده شده به این ساعت ها در داخل مموری یا حافظه دستگاه ذخیره می شود.

برخی از انواع ساعت های نجومی با اتصال به اینترنت می توانند به جمع آوری اطلاعات در مورد محل جغرافیایی خود و محاسبه زمان طلوع و غروب خورشید بپردازند. شاید چنین تصور شود که ساعت نجومی عملکردی شبیه به ساعت فرمان دارد اما اینطور نیست. ساعت فرمان فقط یکبار قابل تنظیم شدن می باشد اما تنظیمات ساعت نجومی با توجه به مختصات جغرافیایی محل مورد نظر متغیر خواهد بود.

ویژگی های ساعت نجومی

از جمله ویژگی های ساعت های نجومی دقت بالای آن ها در تخمین زدن ساعت طلوع و غروب خورشید است. تایمر این دستگاه را می توان بین یک تا 12 ساعت تنظیم کرد. از این نوع ساعت ها می توان در هر شرایط آب و هوایی و در هر مکانی استفاده کرد. ویژگی مهم ساعت های نجومی این است که در صورت قطع ناگهانی برق، تمامی اطلاعات بر روی حافظه دستگاه باقی مانده و اطلاعات وارد شده مانند تنظیمات تاریخ و ساعت از بین نخواهد رفت.

ساعت های نجومی برای انجام وظایف خود از یک سیستم میکروپروسسوری استفاده می کنند. تمامی عملیات محاسباتی در این ساعت ها توسط همین میکروپروسسور ها انجام می شود. به علاوه این ساعت ها دارای سیستم ایمنی در برابر افزایش و کاهش ولتاژ برقی هستند. در تولید این ساعت ها از باتری های لیتیومی استفاده شده است. تنظیمات ساعت های نجومی هم به طریق دستی و هم به صورت خودکار انجام می شود. ویژگی دیگر ساعت های نجومی، قابلیت تنظیم به صورت تابستانه و زمستانه است.

مزایای استفاده از ساعت های نجومی

همانطور که اشاره کردیم با استفاده از ساعت های نجومی میزان نیاز به نیروی انسانی برای انجام برخی از کارها کاهش پیدا می کند. روشن و خاموش کردن دستگاه های الکتریکی در زمان های خاص می تواند منجر به افزایش طول عمر، بهبود عملکرد، کاهش مصرف برق و کاهش هزینه های مصرفی شود. از طرفی استفاده از ساعت های نجومی به جای استفاده از ساعت فرمان می تواند مشکلاتی از قبیل خطا در روزهای ابری، نشستن گرد و خاک بر روی سنسور ها و غیره را از بین ببرد.

 به دلیل این که ساعت های نجومی در تشخیص زمان طلوع و غروب خورشید به نور نیاز ندارند، می توان از آن ها در مکان های سرپوشیده نیز استفاده کرد. از این ساعت ها برای روشن و خاموش کردن روشنایی های جاده ای، نمای ساختمان ها، سیستم های تهویه هوا، سیستم های آبیاری و غیره استفاده می کنند. همچنین از ساعت های نجومی برای خودکار سازی پرده های موتوری نیز استفاده می شود.

در برخی از مکان ها مانند هتل یا رستوران ها و برخی منازل از پرده های موتوری استفاده می کنند. استفاده از ساعت نجومی باعث می شود تا پرده ها در زمان به خصوص پایین کشیده شده تا نور خورشید داخل محیط نشده و موجب آسیب رساندن به برخی اشیا و وسایل مانند فرش ها نشود.

معایب ساعت های نجومی

در کنار تمامی مزیت ها و ویژگی های مثبت، این مدل از ساعت ها دارای معایبی نیز هستند. از جمله معایب ساعت های نجومی، نداشتن رابط کاربری سخت و نداشتن نرم افزار مناسب است. از طرفی این ساعت ها می توانند فقط یک برنامه را اجرا کنند و قابلیت تنظیم برنامه های مختلف را ندارند. به علاوه ساعت های نجومی امکان کنترل از راه دور نداشته و نمی توان آن ها را از طریق اینترنت و از راه دور مدیریت و تنظیم کرد.

البته امروزه ساعت های نجومی جدیدی با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا طراحی و ساخته شده اند که این معایب در آن ها رفع شده است. نمونه این ساعت های جدید، ساعت نجومی دو رله ای است که قابلیت کنترل از راه دور را داشته و از نرم افزارهای خاصی برای تنظیمات مختلف آن می توان استفاده کرد. همچنین برنامه های مختلفی را می توان بر روی آن نصب کرد تا بر اساس موقعیت قرارگیری خود بتواند به اجرای آن ها بپردازد.

نحوه تنظیم ساعت نجومی

تنظیم ساعت نجومی کار بسیار مهمی بوده و پیچیدگی های خاص خود را دارد. زمانی که ساعت نجومی را به برق متصل کردید، ساعت روشن خواهد شد. در همین مرحله اعداد مختلفی بر روی ساعت نمایان می شوند که هر کدام از این اعداد نشان دهنده اطلاعات خاصی شامل زمان فعلی، تاریخ فعلی، زمان طلوع و غروب آفتاب  هستند. البته با استفاده از دکمه های موجود بر روی ساعت نجومی می توان این اعداد را تغییر داد.

در صورتی که اطلاعات وارد شده صحیح و کامل نباشند، ساعت نجومی نمی تواند به شکل صحیح کار کند. برای انجام درست تنظیمات این ساعت ها، می توانید از افراد آگاه در این زمینه کمک بگیرید. حتما دفترچه راهنمای ساعت نجومی را مطالعه کرده تا بتوانید از تمامی امکانات و قابلیت های ساعت های نجومی به نحو احسن استفاده کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *