برای زندگی در جهان امروز همه افراد نیازمند استفاده از وسایل الکتریکی هستند تا حدی که بدون برخی از این وسایل نمی توان به صورت عادی و بدون مشکل زندگی کرد. از طرفی تمامی وسایل الکتریکی برای کار کردن نیاز به انرژی برق دارند. برای این کار باید انرژی برق را از منبع انرژی به آن ها انتقال داد. برای این منظور از سیم استفاده می شود. بنابراین تمامی مکان ها و منازل باید دارای سیم کشی باشند. گاهی اوقات تعداد این سیم ها آنقدر زیاد است که باعث سردرگمی و گاهی ایجاد خطراتی مانند اتصالی و آتش سوزی خواهد شد. بنابراین باید وسایل و تجهیزات جانبی برای نظم و ترتیب بخشیدن به این سیم ها طراحی شود. از جمله این تجهیزات، داکت برق است. ما در این مطلب قصد داریم به معرفی این محصول و انواع مختلف آن و همچنین کاربرد هایی که می تواند داشته باشد، بپردازیم. پس تا پایان همراه ما باشید.
معرفی داکت
برای تعریف ساده و روان از داکت برق، می توانیم بگوییم داکت برق یک کانال از جنس پلاستیک است که قابلیت نصب بر روی هر سطحی را دارد. از این کانال برای قرار دادن و عبور سیم های برق استفاده می کنند. با این کار دیگر سیم ها در هم تنیده نخواهند شد. احتمال خطراتی مانند اتصالی و برق گرفتگی نیز کاهش پیدا خواهد کرد. برای تولید این محصول از مواد پلاستیکی استفاده می کنند. استفاده از فلزات در تولید داکت ها مرسوم نبوده اما داکت های فلزی به ندرت در بازار پیدا می شوند. داکت ها به طور معمول در طول دو متر تولید می شوند اما عرض های مختلفی دارند تا افراد با توجه به نیاز خود یکی از انواع آن ها را تهیه کنند.
انواع داکت در ساختمان
داکت ها انواع مختلفی دارند که می توان از آن ها برای مصارف گوناگون استفاده کرد. ساده ترین طراحی داکت، داکت ساده نامیده می شود که محفظه ای پلاستیکی ساده بوده و به صورت پشت چسب دار هم تولید می شود. این داکت ها کاربرد زیادی در مصارف خانگی دارند. نوع دیگر، داکت های شیاردار هستند. تنها تفاوت آن با داکت ساده وجود شیارهایی بر روی سطح آن است.
از داکت شیاردار در صنایع مختلف برای حفاظت از سیم های برق فشار قوی استفاده می کنند. معمولا هم به صورت فلزی ساخته می شوند. مهمترین قابلیت این داکت ها، امکان قفل شدن آن ها است که می توان امنیت زیادی را فراهم کند. داکت قرنیزی یکی دیگر از انواع داکت ها است. این داکت کاملا شبیه به قرنیز های دیوار بوده ولی به این تفاوت که داخل آن ها خالی است و فضایی برای قرار دادن سیم ها وجود دارد.
داکت کف خواب نیز نوعی داکت زمینی بوده و بر روی سطح زمین نصب می شود. داکت های کف خواب به شکل نیم دایره طراحی شده اند و در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم هستند. به همین دلیل از آن ها می توان در محیط های پر رفت و آمد و شلوغ استفاده کرد. یکی از مدل های جدید داکت ها، داکت پارتیشن دار است. این داکت ها طوری طراحی شده اند که کابل های مختلفی درون آن ها قرار بگیرند ولی هیچ گونه برخورد و تماسی با هم نداشته باشند. این نوع از داکت ها از ایجاد نویز و تداخل الکترومغناطیسی جلوگیری می کنند.
انواع سایز داکت برق
همانطور که گفتیم داکت های برق در اندازه ها و سایز های مختلف تولید می شوند. با توجه به تعداد سیم ها و اندازه هر کدام از آن ها باید از داکت مناسبی استفاده کرد. در هنگام انتخاب اندازه و سایز داکت باید به این موضوع توجه داشته باشید که بهتر است سیم ها به صورت تنگاتنگ در کنار هم قرار نگیرند و همیشه فضای خالی برای سیم ها درون داکت در نظر بگیرید. با این کار امنیت بیشتری هم برقرار خواهد بود. عرض و یا عمق داکت ها بسیار مختلف است. اندازه هایی مانند 11*11،30*30، 40*60 و غیره را شامل می شوند. طول داکت ها هم با توجه به نیاز فرد و متراژ محل مورد نظر متفاوت خواهد بود.
کاربرد داکت
با توجه به آنچه گفته شد اولین و مهمترین کاربرد داکت برق، نظم بخشیدن به سیم های برق است. خصوصا سیم های روکار که می تواند فضای خانه را بی نظم نشان دهد. از طرفی برای ایجاد امنیت خصوصا در مکان هایی که کودکان وجود دارند نیز بسیار پرکاربرد است. با استفاده از داکت برق می توان از سیم ها در برابر خطرات و آسیب های محیطی مانند رطوبت، پوسیدگی، حرارت و غیره محافظت کرد. با این کار هم احتمال آسیب دیدن سیم ها کم می شود و هم احتمال ایجاد خطراتی از قبیل آتش سوزی، برق گرفتگی و غیره از بین خواهد رفت. بنابراین چنانچه بخواهیم کاربرد های داکت برق را به صورت موردی بیان کنیم عبارتند از:
- موجب زیباسازی فضای خانه محل کار ادارات و غیره می شود.
- از به هم ریختگی سیم ها جلوگیری می کند.
- کاهش احتمال خطرات برق گرفتگی
- افزایش طول عمر سیم ها و کابل های مختلف
- کاهش احتمال وقوع آتش سوزی در اثر اتصالی
- جلوگیری از آسیب به سیم ها
نکات مهم در هنگام خرید داکت
زمانی که قصد خرید داکت را دارید، باید به برخی از نکات توجه داشته باشید. اولین نکته مهم، جنس داکت مورد نظرتان است. همانطور که گفتیم اغلب داکت ها با استفاده از مواد پلاستیکی ساخته می شوند اما کیفیت پلاستیک مورد استفاده در آن ها متفاوت خواهد بود. بنابراین در هنگام خرید باید دقت داشته باشید که از پلاستیک درجه یک و با کیفیت در تولید آن استفاده شده باشد.
دومین نکته، توجه به اندازه داکت است. چنانچه سر رشته و تجربه ای در زمینه سیم کشی برق ندارید، بهتر است این کار را به افراد با تجربه تر محول کنید. قبل از خرید باید تعداد سیم هایی که قصد عبور دادن از داکت برق را دارید و هم چنین اندازه هر کدام از آن ها را در نظر بگیرید. عمق و اندازه داکت ها مختلف بوده و بر اساس تعداد سیم هایی که درون آن ها قرار می گیرند و همچنین طول های مختلف تولید و فروخته می شوند.
نکته مهم دیگر در هنگام خرید توجه به درب داکت است. دقت داشته باشید داکت هایی را خریداری کنید که درب داشته باشند. با این کار در مواقعی که احتیاج به دسترسی به یک سیم خاص داشتید، می توانید به راحتی درب داکت را باز کرده و سیم مورد نظر را پیدا کنید.