آموزشی

تفاوت ساعت فرمان و ساعت نجومی

تفاوت ساعت فرمان و ساعت نجومی

زندگی در جهان امروز نیازمند استفاده از دستگاه های الکتریکی برای انجام کارهای مختلف در زندگی روزمره است. به طوری که بدون این دستگاه ها نمی توان زندگی عادی داشت. برای استفاده بهینه و درست از این دستگاه ها، افزایش بهره وری و طول عمر آن ها، کاهش استهلاک و مواردی از این قبیل، باید در کنار دستگاه های الکتریکی از دستگاه های جانبی دیگر نیز استفاده کنیم. امروزه محققان توانستند دستگاه های جانبی را برای این منظور طراحی و تولید کنند؛ از جمله ساعت های فرمان یا ساعت های نجومی. هر کدام از این ساعت ها به کنترل جریان ورودی و خروجی دستگاه های الکتریکی کمک می کنند. هر کدام مزایا، معایب و کاربرد های خاص خود را دارند. ما در این مطلب قصد داریم به معرفی ساعت فرمان و ساعت نجومی پرداخته و در آخر تفاوت های مهم این دو نوع ساعت دیجیتال را برای شما بازگو کنیم. پس تا پایان ما را همراهی کنید.

ساعت فرمان چیست؟

ساعت فرمان همان تایمر دیجیتال هوشمند است که می تواند زمان استفاده از دستگاه های الکتریکی مختلف را تنظیم و مدیریت کند. ساعت فرمان در زمان تعیین شده توسط افراد جریان برق را قطع یا وصل می کند. برنامه های مختلفی برای این کار بر روی ساعت های فرمان تعبیه شده اند که حالت های مختلفی دارند. برای تنظیم ساعت فرمان باید اعداد مربوط به ساعت، دقیقه و ثانیه را تغییر داد. ساعت های فرمان را بر اساس فاکتور های مختلفی دسته بندی می کنند.

 مهم ترین تقسیم بندی این ابزار بر اساس نحوه تنظیمات، زمان بندی، تعداد خروجی و کاربرد آن است. از نظر نحوه تنظیمات، ساعت فرمان به سه دسته ساعت های آنالوگ، پریزدار و دیجیتال تقسیم می شوند. بر اساس فاکتور زمان بندی، ساعت های فرمان شامل انواع مختلفی مانند روزانه، نجومی یا خورشیدی، هفتگی، ماهانه و سالانه می شوند. هر کدام از این ساعت ها کاربرد های خاص و ویژه خودشان را دارند. تعداد خروجی ساعت های فرمان نیز با هم متفاوت بوده و به یک رله، دو رله، چهار رله و بیشتر تقسیم می شوند.

از نظر ولتاژ و آمپر ورودی و خروجی نیز این ساعت ها در انواع ساعت فرمان با ولتاژ ورودی AC و ساعت فرمان با ولتاژ ورودی DC تولید می شوند. با توجه به مطالب گفته شده ساعت فرمان دستگاهی است که به ما امکان می دهد در زمان مشخص با توجه به نیاز افراد و صنایع دستگاه های الکترونیکی روشن و خاموش شوند. با این کار استهلاک دستگاه ها به حداقل رسیده و مصرف انرژی کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد و هزینه های نگهداری و هزینه های مصرفی بسیار کم می شوند. از این نوع ساعت ها می توان در وسایل الکتریکی مختلف مانند پمپ آب استخر ها و ساختمان ها، خاموش و روشن کردن لامپ ها در مکان های مختلف بدون نیاز به حضور فیزیکی نیروی کار استفاده کرد.

ساعت نجومی چیست؟

ساعت های نجومی در واقع یکی از انواع ساعت های فرمان محسوب می شوند. کاربرد هایی که برای ساعت فرمان در نظر گرفته می شود، برای ساعت نجومی هم مورد نظر است. ساعت نجومی ساعتی است که درون تابلو برق قرار می گیرد. این ساعت بر اساس موقعیت جغرافیایی منطقه مورد نظر تنظیم می شود. با دادن اطلاعات جغرافیایی و نجومی خاص، ساعت نجومی زمان طلوع و غروب آفتاب را محاسبه می کند.

برخی از انواع ساعت های نجومی دارای حافظه هستند و می توانند اطلاعات مربوط به مکان های مختلف را در خود ذخیره کنند.  جالب است بدانید که این نوع از ساعت ها برای تشخیص طلوع و غروب آفتاب نیازی به نور ندارند. به همین دلیل می توان از آن ها در مکان های سربسته و سرپوشیده نیز استفاده کرد. معمولا ساعت های نجومی در داخل تابلو برق نصب می شوند و از آسیب های محیطی در امان هستند.

 با استفاده از ساعت های نجومی نیز می توان به مقدار زیادی در مصرف انرژی برق صرفه جویی کرد و میزان هزینه ها را پایین آورد. از ساعت های نجومی در مکان هایی مانند پارک ها، خیابان های شهری و بین شهری برای روشن و خاموش کردن لامپ ها استفاده می کنند. با این کار نیاز به نیروی انسانی نیز کاهش پیدا می کند. در داخل ساعت های نجومی باتری لیتیومی قوی وجود دارد که در صورت قطعی برق می تواند تا 5 سال اطلاعات مهم مانند تاریخ، ساعت و غیره را حفظ کند.

از دیگر ویژگی های مهم ساعت های نجومی، قابلیت تنظیم ساعت تابستان و زمستان است. همانطور که می دانید ساعت طلوع و غروب خورشید در تابستان و زمستان متفاوت است. با استفاده از ساعت نجومی می توان این تفاوت ساعت را در فصل ها بر روی ساعت خاموش و روشن شدن دستگاه های مختلف اعمال کرد.

 تفاوت ساعت فرمان و ساعت نجومی

با توجه به مطالبی که گفته شد ساعت های فرمان و ساعت های نجومی هر دو به منظور کاهش مصرف انرژی، کاهش میزان استهلاک و مصرف درست از دستگاه های الکتریکی طراحی و ساخته شده اند. هر دو ساعت فرمان و نجومی می توانند در زمان مشخص جریان ورودی را قطع یا وصل کنند. اما این دو ساعت تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند. مهمترین تفاوت ساعت نجومی و ساعت فرمان در تنظیمات آن ها است.

ساعت فرمان فقط یکبار در طول سال به صورت ماهانه، سالانه و غیره تنظیم می شود و در همه مکان ها بر اساس همان تنظیمات عمل خواهد کرد. اما ساعت نجومی با توجه به مختصات جغرافیایی و نجومی هر منطقه عمل می کند. چنانچه محل قرار گیری ساعت نجومی را تغییر دادید، باید تنظیمات آن را هم تغییر دهید. اطلاعات درستی را وارد کرده تا ساعتد بتواند زمان طلوع و غروب آفتاب را بر اساس مختصات جغرافیایی منطقه مورد نظر محاسبه کند.

 برخی از انواع ساعت های نجومی دارای مموری و کارت حافظه هستند اما ساعت های فرمان این قابلیت را ندارد. استفاده از ساعت های نجومی به دلیل امکان تغییر منطقه و محل مورد نظر می تواند کاربرد بیشتری نسبت به ساعت های فرمان داشته باشد. هر چند از ساعت های فرمان نیز در صنایع مختلف از جمله کشاورزی، دامداری و غیره استفاده های زیادی می شود.

نحوه تنظیم ساعت نجومی

نحوه تنظیم ساعت نجومی به این صورت است که باید در ورودی آن یک عدد نول و یک عدد فاز اعمال کرد. این فاز آمپر متفاوتی دارد و می‌توان به شکل مستقیم خروجیش را به مصرف‌کننده وصل کرده و به همین مصرف‌کننده نیز یک نول متصل نمود. در صورت بالا رفتن تعداد لامپ‌ها می‌توان از کنتاکتورها کمک گرفت.

برای نصب کردن ساعت نجومی لازم است بدین صورت عمل کنیم که:

  1. در ابتدا فاز و نول را به ساعت نجومی وارد کرده و فاز خروجی متصل را هم به کنتاکتور A1 وصل می‌کنیم.
  2. نول را به کنتاکتور A2 متصل می‌سازیم.
  3. فاز را هم در قسمت قدرت کنتاکتور به پیچ‌های ۱ یا ۳ یا ۵ داده و سپس فاز خروجی را از سمت پیچ مقابل می‌بریم و سپس به مصرف‌کننده نول می‌دهیم.

نحوه نصب انواع ساعت نجومی با کنتاکتور نیز به این صورت می‌باشد که:

  1. فاز و نول را باید به ورودی ساعت نجومی دهیم و سپس فاز خروجی را به بخش A1 کنتاکتور متصل کنیم.
  2. در مرحله بعدی باید نول را به A2 کنتاکتور بدهیم.
  3. در بخش قدرت کنتاکتور فاز را به پیچ های ۱ یا 3 یا 5 می‌دهیم.
  4. از پیچ مقابلش هم باید فاز خروجی را به سمت مصرف‌کننده ببریم و نول را به مصرف‌کننده دهیم.
  5. در صورتی که برق تک فاز باشد، می‌توان پیچ های 1،3،5 را به یک دیگر متصل کرد و در خروجی نیز پیچ‌های 2،4،6 را با هم ادغام نمود تا از همه توان کنتاکتور و پلاتین کنتاکتور استفاده شود.

تنظیم ساعت نجومی شیوا امواج

یکی از پر‌طرفدار‌ترین برندهای ساعت نجومی موجود در ایران، شیوا امواج است. که برای نصب این ساعت‌ها به صورت زیر عمل می‌کنیم.

  • برای تنظیم ساعت نجومی شیوا امواج، فاز و نول را باید به ورودی ساعت متصل کنیم.
  • فاز خروجی باید بت یک نول به مصرف‌کننده وصل شود.
  • در صورت بالا بودن تعداد مصرف‌کننده‌ها، می‌توان از کنتاکتور استفاده کرد.
  • در زمان تنظیم این ساعت نجومی، فاز و نول باید به ورودی ساعت و فاز خروجی به کنتاکت A1 کنتاکتور متصل شود.
  • سیم نول باید به کنتاکت A2 متصل گردد.
  • در بخش قدرت کنتاکتور هم فاز باید به کنتاکت‌ 1، 3 یا 5 وصل می‌شود.
  • در این مرحله باید از کنتاکت خروجی مقابلش خروجی گرفته شود که با یک نول لازم است به مصرف‌کننده انتقال یابد.

ساعت نجومی 20 آمپر شیوا امواج

یکی از انواع ساعت نجومی، مدل ۲۰ آمپر آن است. ساعت نجومی 20 آمپر شیوا امواج، بدون احتیاج به دریافت نور می‌تواند همه روزه با برنامه میکروپروسسوری طلوع و غروب خورشید را به طور دقیق تشخیص داده و سپس سیستم روشنایی را تحت کنترل قرار دهد. این ساعت‌ها فاقد سنسور چشم هستند و در اماکن سرپوشیده نیز قابلیت نصب دارند و خطاهای احتمالی را در روزهای ابری یا دسترسی افراد غیر مسئول برطرف می‌سازد.

سایر ویژگی‌های این ساعت‌ها به شرح زیر هستند.

  1. روشن و خاموش کردن خروجی تا ۱۲۰± دقیقه برحسب طلوع و غروب خورشید
  2. محافظت بالا در مقابل افزایش یا کاهش ولتاژ
  3. قابلیت تنظیم ساعت و خاموش کردن سیستم‌های روشنایی به شکل تعریف ساعت دقیق یا تنظیم تایمر به صورت ۱ تا ۱۲ساعته بعد از غروب خورشید
  4. حفظ تاریخ، ساعت یا کلیه تنظیم‌ها بعد از قطع شدن برق ورودی (برای ۵ سال)
  5. نمایش چرخشی مواردی همچون تاریخ، ساعت، زمان اتصال یا قطع آن
  6. دارای باتری لیتیمی با عمر ۵ ساله اما با قابلیت تعویض
  7. قابلیت به نمایش گذاشتن ولتاژ شبکه
  8. تغییر و عدم تغییر ساعت تابستان و زمستان
  9. برخورداری از گزینه انتخاب حالت دستی
  10. انتخاب ۳۱ کد برای شهر‌های مختلف که به صورت از پیش تعیین شده برای سهولت تنظیم دستگاه بر روی آن اعمال شده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید